EU blir en hbtqi-frihetszon

En bred majoritet i Europaparlamentet- den socialdemokratiska gruppen (S&D), Vänstergruppen (GUE/NGL), Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen, gruppen Renew Europe (RE) och Europeiska folkpartiets grupp (EPP) - har nu tillsammans röstat för att EU ska utropa sig till ”En hbtqi-frihetszon” i protest mot den hbtqi-fientliga utvecklingen i bland annat Polen och Ungern samt för att värna om hbtqi-personers rättigheter i hela EU.

Sedan två år tillbaka har över 100 polska kommuner och regioner infört så kallade hbtqi-fria zoner och sedan slutet på förra året har dessa även förekommit i Ungern. Detta innebär att kommuner och regioner inte välkomnar och öppet motsätter sig hbtqi-personer samt inför förbud av prideparader, regnbågsflaggor och andra hbtqi-evenemang och symboler.

Europaparlamentariker Evin Incir (S), som sitter i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) är en av de parlamentariker som signerat förslaget till resolution, jobbat aktivt med hbtqi-rättigheter och röstade för antagandet av förklaringen. Bland de svenska partierna var det bara Sverigedemokraterna (SD) som valde att inte rösta för.

– Införandet av hbtqi-fria zoner är vidrigt och går stick i stäv med EU:s grundläggande värden. Mänskliga rättigheter, vilket hbtqi-rättigheter är, är universella rättigheter och då kan man inte välja att respektera dem bara när det passar en, säger Europaparlamentariker Evin Incir (S).

– Det är också viktigt att vi i Sverige inser att vi inte är skyddade från denna negativa utveckling. Jag är därför inte alls förvånad att SD valde att inte rösta för. I kommuner där SD har makten, så som i Sölvesborg, Hörby och Svalöv, tas regnbågsflaggor och inlägg på sociala medier om att kommunen har blivit HBTQI-certifierad ner, säger Evin Incir.

– Förklaringen är ett slag i ansiktet mot hbtqi-fober, rasister och antifeminister. Stenåldersmentalitet och hbtqi-fobi hör inte hemma i vår union, påpekar Evin Incir.

* * *

facebook Twitter Email