”Ingen hade kunnat ana vad som låg framför oss”

Debattartikel av Evin Incir och Paula Holmqvist i TTELA den 30 april 2020.

En dag, när vi ser tillbaka på våra liv, kommer våren 2020 att sticka ut rejält. Ingen hade kunnat ana vad som låg framför oss.Ingen hade kunnat förutspå en pandemi som inte ser några nationsgränser och drabbar oss alla. Vi som skriver skulle imorgon ha stått i talarstolarna i Vänersborg och i Sotenäs. Nu får vi hålla våra tal i andra former.

Den pågående covid-19-pandemin har slagit ut mycket av det vi tidigare tagit för givet. Vårt samhälle är under hård prövning. Alla är drabbade – det påverkar vårt liv, vår hälsa, våra jobb, vår fritid och möjligheten att vara med nära och kära.

Vi vill först och främst tacka alla er om står längst fram i kampen emot coronaviruset. Ni som sliter varje dag och som jobbar hårt för era medmänniskor. Alla ni som jobbar i vården och omsorgen, i skolan, i transportnäringen och i butikerna, polisen och räddningstjänsten. Tack!

Ni är välfärdens hjältar och ni tas alltför ofta för givna. Det är alla oss politikers ansvar att det finns bra arbetsvillkor, en trygg arbetsmiljö och att välfärdens yrken uppvärderas. Det ansvaret har socialdemokratin alltid tagit. Det ansvaret är vi socialdemokrater fortsatt skyldiga att ta för att bygga ett starkare och tryggare samhälle.

För många av Fyrbodals ungdomar innebär 2020 en annorlunda examenstid. Inga studentflak och inga baler i festlokalen. Det är lätt att förstå besvikelsen. Vi är många som känner med er. Vi är många som tvingas göra uppoffringar. För våra äldre måste vi göra det allra svåraste. Vi måste avstå från besök. Vi får dock inte glömma att höra av oss på andra sätt. I dessa tider får vi visa kärlek på distans. Det sliter hårt men belöningen väntar runt hörnet, den dagen vi besegrar coronaviruset.

Våra grundläggande värderingar om demokrati och jämlikhet utmanas i kristider. Vi Socialdemokrater, i riksdagen såväl som i Europaparlamentet, kommer inte vika oss för dessa hot. Vi sätter människan först. Vi står upp för demokratin, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter i Europa och globalt. Vi värnar alla människors lika värde – jämställdhet mellan kvinnor och män, lika rättigheter för hbtqi-personer och ett liv bortom fördomar oavsett bakgrund.

Vi kämpar för ett Sverige och EU där vi tillsammans tar ansvar – inte bara för den rådande krisen vi står mitt i men också för jobben, jämställdheten, jämlikheten och ett EU som tar ledningen i det viktiga klimatarbetet.

Tillsammans kommer vi att ta oss igenom denna tuffa tid. Vi socialdemokrater vet att vi är starkast tillsammans.

Evin Incir (S), Europaparlamentariker, Uppsala & Bryssel
Paula Holmqvist (S), Riksdagsledamot och distriktsordförande Fyrbodal

* * *

facebook Twitter Email